Fyra tillfällen då alla bör klä ut sig
Publicerat: 2019-04-09
De flesta tycker det är kul att klä ut sig någon gång emellanåt. Man behöver även oftast en anledning till att man ska klä ut sig, det är ovanligt att klä ut sig till vardags. Tyvärr är det inte helt socialt acceptabelt att komma till jobbet iklädd en Batmandräkt eller utklädd till en cirkusdirektör. Därför får vi istället passa på att klä ut oss under de högtider som passar allra bäst för att klä ut sig. Som tur är finns det flera sådana högtider, temadagar och datum som passar utmärkta för att klä ut sig. Ett exempel på tillfälle då det är accepterat att klä ut sig - fastän det inte är någon direkt högtid att fira - är vid stora nationella idrottsevenemang. Då är det fullt acceptabelt att komma utklädd med vikingahorn, färgglada kläder och sminkad i ansiktet. Här nedan tipsar vi om några bra tillfällen för utklädnad under året.
Halloween
Halloween är kanske den högtid som man mest förknippar med utklädnad. Högtiden har som så mycket annat delvis sitt ursprung från USA, men har blivit en etablerad högtid nu även i Sverige. Traditionen kom till USA genom irländare som emigrerade dit på mitten av 1800-talet under svältåren. Högtiden halloween infaller varje år den 31 oktober och det är vanligt att klä ut sig till något läskigt som hör andevärlden till som spöken, zombies, varulvar eller skelett. I folktron trodde man att osynliga krafter var i rörelse och att de dödas själar kunde återvända till jorden under natten när mörkret föll in. En halloween-dräkt kan vara väldigt dyr, vill man ha en "deluxe-dräkt" kan det kosta flera tusenlappar, har man inte pengarna kan man överväga att ta ett tillfälligt lån för att ha råd med sin dräkt.
Nu för tiden behöver dock inte en halloweenutklädnad vara läskig, det är helt ok att klä ut sig till något mindre skrämmande. Det viktigaste är att man klä ut sig till något. Halloween har kommit att bli lite av barnens högtid, med utklädda barn som går runt i grannskapet och frågar efter ”bus eller godis”, från engelskans ”trick or treat”. Vid bus kan det hända att barnen gör något litet upptåg, väljer man istället det säkrare alternativet godis så får man se till att ge någon godisbit eller annat sött till barnen.
Julafton
Julen och julafton är kanske ingen högtid som man direkt förknippar med just maskerad, men det sker trots allt en hel del olika utklädning under julen. Tomten ska ju ha sin röda tomtedräkt med skägg, bälte och säck, barnen klär ut sig till lucior, pepparkaksgubbar och stjärngossar under Luciafirandet. Dessutom har både många vuxna och barn ofta på sig juliga kläder under julafton, som roliga jultröjor eller julklänningar. Just roliga jultröjor är lite av en nygammal trend som blossat upp de senaste åren. Jultröjorna har under många år varit hopplöst ute, men nu har de tillslut blivit så ute att de blivit inne igen. Ju fulare jultröja desto bättre. Jultröjorna kom ursprungligen på 80- och 90-talet, de har ofta juliga övertydliga motiv med tomtar och renar och färgerna går i de mer skrikiga färgskalorna.
Nationaldagen
På Sveriges nationaldag 6 juni är det fritt fram att klä ut sig i allt blågult som går att finna. På nationaldagen går dresscoden i ungefär samma kläder som under en viktig landslagsmatch i fotboll; blågula kläder, smink och flaggor. Under svenska flaggans dag är alla dessutom lediga, så det är bara att klä på sig Sverigekläderna och gå ut på stan för att fira nationen.
Påsken
Påsken är framför allt barnens högtid och det är vanligt att klä ut sig till påskkärring, påskgubbe eller häxa. Traditionellt i Sverige går barnen runt utklädda och delar ut små gåvor som små tecknade kort eller påskkvistar och ut utbyte för detta får tillbaka godis eller pengar att lägga i sin kittel. Då kycklingen är lite av en symbol för påsken är självklart en kycklingdräkt en perfekt utklädnad under den här perioden.